Derin Doku Masajı

Fizik tedavinin olmazsa olmaz bir parçası olan derin doku masajı, spor yapanlar ve fiziksel zorlanmanın olduğu işlerde çalışan bireyler için de vazgeçilmez bir keyiftir. Derin doku masajı uygulamalarını farklı kılan en önemli etken, düşük hızda, yüksek basınç uygulayarak derin kas dokularına müdahale etmesidir. Özellikle sert masajdan hoşlanan kişiler için tavsiye edilen derin doku masajı, diğer masaj türlerinde olduğu gibi yüzeysel rahatlatmadan çok, iskelete en yakın noktalardaki kasları rahatlatmaya odaklanmaktadır.
 

Neden derin doku masajı?

Vücudun hareketlerini kontrol eden iskelet kaslarındaki zorlanmalar veya yoğun kullanımlar olduğunda, vücudun koruma sistemi devreye girer ve daha fazla zarar görmemek için spazm adı verilen gerginlik haline geçer. Başta fitness olmak üzere spor yapan bireyler için bu oldukça sık karşılaşılmakta olan bir süreçtir ve mutlaka müdahale edilmelidir. Her ne kadar kas gevşetici krem ve ilaçların sayısı her gün artmakta olsa da, derin doku masajı ve benzeri doğal uygulamalar çok daha sağlıklıdır. Bu gibi spazm hallerinde gerekli müdahalenin yapılmaması lif kopmaları ve sinir sıkışmaları gibi daha ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Rahatlama isteği ve ihtiyacından çok, sağlığın korunabilmesi amacıyla derin doku masajı belirli aralıklarla yapılmalıdır.
 

Derin doku masajı nasıl uygulanır?

Öncelikle kişinin sıcak su ile duş alarak, vücudunu mümkün olduğunca yumuşatması gerekmektedir. Ardından klasik masajuygulamaları ile vücudu derin doku masajına hazırlama süreci gelmektedir. Kişisel zevklerinize göre seçilecek bir masaj yağı ile sinir sisteminiz uyarılır ve tekniğin uygulanma süreci başlar. Bu aşamada masözün hareketleri, İsveç masajı ve Bali masajı gibi tekniklere nazaran çok daha yavaş olacaktır. Yavaş yavaş artan basınç ile sertleşen derin doku masajı ile birlikte spazmlar gevşeyecek, kan dolaşımınız hızlanacak ve ödemin dağılması ile birlikte vücudunuzun tamamen rahatlaması mümkün olacaktır.
 

Tıbbi Masaj Uygulamalarında Derin Doku Masajı

Kasları doğrudan ilgilendiren hastalıklar listesinin başında yer alan fibromiyalji karşısında derin doku masajı, tercih edilebilecek en etkili tedavi yöntemidir. Fiziksel ve psikolojik boyutları ile birlikte ele alınması gereken fibromiyalji sorununun çözüm sürecinde kasların gevşetilmesi kadar, kişinin zihinsel olarak rahatlaması da önemlidir; ki bu da ancak masaj uygulamaları ile mümkün olmaktadır. Tıbbi masaj uygulamalarında da derin doku masajı önemli bir role sahiptir. Hastalıklar karşısında masaj uygulamaları uzak doğu kültüründe önemli bir yere sahiptir. Vücudun çeşitli enerji noktaları bulunduğunu ve hastalıkların doğru müdahale ile tedavi edilebileceğini düşünen birçok uzman bu alanda hizmet vermektedir. Hastalıklarda derin doku masajı uygulaması, kişi üzerinde tamamen iyileştirici bir etkiye sahip olmasa da, kan dolaşımının hızlandırılarak vücudun kendi kendini yenileme özelliğinin tetikleniyor olması, iyileşme süreci üzerinde ciddi bir etkiye sahiptir. Özellikle mide ve böbrek sorunları yaşayan bireyler için derin doku masajı uygulamaları tavsiye edilmektedir.

Hamilelikte masaj birçok insanın kararsız kaldığı konular arasında yer almaktadır. Özellikle derin doku masajı gibi sert masaj türleri ile ilgili olarak kulaktan dolma birçok bilgi dolaşmakta olsa da, daha sağlıklı bir gebelik süreci için masaj uygulamaları Amerika’da uzun yıllardır tavsiye edilmektedir. Hamile masajı adı ile uygulanmakta olan herhangi bir gerçek teknik bulunmamakla birlikte, gebelikte derin doku masajı gönül rahatlığı ile uygulanabilmektedir. Özellikle karın bölgesindeki ağırlaşma sebebiyle oluşan bel ve sırt ağrıları üzerine yoğunlaşılan gebelik masajında kollar, bacaklar ve sırt bölgesinde derin doku masajı rahatlıkla uygulanabilmektedir.